Sadržaj bakra u hrani zavisi od više cinilaca. Sadržaj bakra u namirnicama zavisi od sastava zemljišta i od koncentracije bakra u njemu. U obrocima, bakar može da se nađe u većoj koncentraciji ukoliko su korišćeni sudovi koji u sebi sadrže bakar. Suština ograničenog unosa bakra je da se smanji unos namirnica koje u sebi sadrže ovaj element u većoj količini, a to su:
- iznutrice, školjke, suvi pasulj, grašak, celo zrno žitarica , čokolada.
Ukoliko je u vodi za piće koncentracija bakra veća od 100 µg/l, sigurniji je unos flaširane vode sa nižom koncentracijom bakra (obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda).
Izbegavati alkoholna pića jer alkohol negativno utiče na jetru.
Za bolju kontrolu unosa bakra najbolje je koristiti proseÄna posluženja – 80-100 g mesa ili ribe, ½ šolje povrća, 1 parče hleba.
Da bi ste pogledali sledeće dokumente potreban Vam je Acrobat Reader 5.0 ili noviji. U slučaju da nemate instaliran Acrobat Reader, možete ga skinuti klikom na sličicu.